Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09 01:17 - Вкусен натурализъм
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 200 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 18.09 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За да ти е вкусна храната, трябва да я виждаш. — Венцеслав Константинов

Защо ядем? За да искаме пак да ядем. — Реймънд Чандлър

                                                                                                                                    image

--- маса с четиринадесет куверта, с бяла покривка и с хляб, нарязан предварително на филии.
... сервира супата с фиде...
... когато лъжиците вече тракаха по дъното на чиниите,..шишетата засноваха, изпиха първата чаша вино, четири пръста чисто вино, за да очистят гърлата си...
... след говеждото варено се появи фрикасето...
... Ах, дявол да го вземе! Как се нахвърлиха върху фрикасето! Никой не говореше, всички дъвчеха здравата. Салатиерата бързо се изпразваше с лъжицата, забита в гъстия сос, един хубав жълт сос, който трептеше като желе. В този сос всеки бъркаше да напипа мръвки от телешко месо; и все имаше мръвки, купата минаваше от ръка в ръка, главите се навеждаха над нея и търсеха гъби. Големите хлябове, поставени до стената зад гостите, като че ли се топяха. Сред мляскането се чуваше тракането на чашите по масата. Сосът беше малко солен, отидоха четири литра вино, за да се угаси това дяволско фрикасе, което се хлъзгаше като крем и предизвикваше пожар в стомаха. Нямаше време да си отдъхнат, свинското задушено, поставено в дълбока чиния и гарнирано с едри кръгли картофи, пристигна сред облак. Чу се вик. Да опустее дано! Хубаво измислено! Всички обичаха това ястие. Изведнъж апетитът се изостри; всеки гледаше изкосо ястието, почистваше ножа си с парче хляб, за да бъде готов. После, когато бе сервирано на всеки, започнаха да се бутат с лакти, да говорят с пълни уста. Е, как е? Как се топи това месо! Приятно и вкусно, само̀ се плъзга в гърлото и стига чак до петите. Картофите бяха като бонбони. Месото не беше солено, но заради картофите трябваше да се полива всяка минута. Видяха сметката на още четири литра. Чиниите бяха така ометени, че не стана нужда да ги сменяват за граха със сланина. О, за гозбите със зарзават това нямало никакво значение! Лапаха с пълни лъжици, като се закачаха. Истинско лакомство, както казваха дамите. Най-хубавото в граха бяха парченцата сланина, запържени така, че да тракат като копита. С него отидоха два литра.
...Като сложиха на масата огромната и златиста гъска, от която струеше сос, атаката не започна веднага.... Дявол да го вземе! Какво чудо! Какви кълки и какъв корем!...
... Гъската беше разрязана.. след като челюстите бяха починали и в стомасите се бяха отворили нови дупки, отново започнаха да ядат, нахвърлиха се яростно върху гъската... стана една знаменита битка с вилици... никой ...не можеше да си спомни, че някога на съвестта му е тежало такова преяждане...
... лапаше големи мръвки бяло месо... ненаситна като котка...
... лапаше всичко... зашеметен от толкова плюскане.... натика долната част на кълката в устата си.
...довършваше трътката, смучеше я с мляскане...
Ах, дявол да го вземе, да, хубаво е да се погуляе! Когато му падне на човек, нали? Щом сам от време на време не можеш да си позволиш такъв лукс, ще бъдеш голям глупак, ако не се наплюскаш до ушите. И наистина постепенно търбусите на всички се издуваха...
А виното, течеше около масата като истински поток след дъжд, когато земята е жадна... чашите се изпразваха на един дъх, чуваше се как излятата набързо течност шурти в гърлата, шумно като дъждовни води във водосточните тръби през време на буря...
... Десертът беше сервиран. В средата имаше една савойска торта във форма на храм с кубе като пъпеш; върху кубето бе забодена, една изкуствена роза, към която на железен тел се люлееше пеперуда от сребърна хартия. В сърцевината на цветето две капки смола имитираха две капчици роса. Вляво парче бяло сирене плуваше в дълбока чиния, а пък в друга чиния вдясно бяха натрупани едри смачкани ягоди, от които течеше сок. Освен това беше останала салата — листа от маруля, натопени в зехтин.
... докато чакаха, напълниха чиниите с ягоди и бяло сирене.
... поднесе кафето... във въздуха, наситен с диханието на преялите хора, се разтваряха златни хоризонти... мъжете пушеха блажено лулите си, дамите се усмихваха непринудено от наслада..."


Натурализмът е течение което използва детайлен реализъм; което търси да преповтори, репликира ежедневната реалност,
Характеризира се със стремеж към фотографическо възпроизвеждане на действителността.


Откъде ми хрумна идеята за поста ли? 

Ами от време на време разглеждам албумите със снимки, които правя по време на пътуванията си и "най-натуралното", което избрах от тях кореспондира по някакъв начин с текста по-горе. 

И така... Няколко вкусотии...

 Шкембе чорба от Ресторант "Камилите - при Чичо" - Хисаря  
image
Ресторант Кристал - Златоград
Шкембе по родопски
image
 
Панирно кисело мляко
image
 
Златоградски качамакimage

Златоградска баклава
image
Хотел Узунски - Смолян
Чеверме
image

image

image

Цедено кисело мляко със сладко от боровинки
 

                                   image

Рибарника - Добринище
Цедено кисело мляко с домашно сладко от боровинки
image

Струмица - SPA Hotel SiRIUS
Обяд
image

                                      image

                                                                               Струмица - SPA Hotel SiRIUS
                                                                                Вечеря


                                        image
 
image
 
                                      image  
 
image
 
image 
 image
 
                                       image 
 

                                       image
 Гърция - Тасос
Рибена чорба
 image
 
Гърция - Керамоти
Рибена чорба
image
 
Гърция - Уранополи
Рибена чорба с риба меч
image
 
                                       image

 Гърция  Традиционния препечен хляб с чесън и зехтин
image
 
Гръцка салата
 image
 
Картофена салата
 image
 
Пържен сафрид
image
 
                                        image

 Керамоти - При братята
image
 
image
 
                                  image
 
image
 
                                         image
 image

 Керамоти - морски език
image
 
                                         image
 
image
 
                                        image
 
  image
 
Аспровалта
image
 
                                          image

 Закуска в Палермо
image
 
                                            Сладкиш от Катаня
                                         image
 
 Пица и....
image
 
                                                ...паста в Палермо                                                                                                              image
 
 Лазаня и ....
image
 ( 
                                         ...риба мем в...
                                        image
.................Таормина
 (image
 
Четиристепенно гурме в 4 звезден хотел в околностите Катаня
image
 
                                        image
 
image 
 
                                       image 
 
                     image
 
 Канелони и фунийки с крем във Венецияimage
 
 Пица във Венецияimage
 
 Лазаня...
image
 
                         ...Паста и...
             image
 
                                                                              ...Пици......
                            image
 
                                                                                             ....в Лидо ди Йезоло
                                          image
 
  И на края - гурме по нашенски;)
  Аз съм му майстора!:))))))

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Не знам за вас, но  докато сглобявах поста щях да хвана менингит от хладилника...
Ядох пет пъти:))))))image

Дано да ви е било интересно и забавно.

ПП: Забравих най-важното!
В края на този натуралистичен пост да попитам.... 
Сетих те ли се от кой роман е горният цитат и най-вече... Кой е авторът му???image









Гласувай:
14
0



1. elenkokoschkov - КОЛКО ВРЕМЕ ПРАВИ СГЛОБЯВАНЕТО?
15.09 11:53
ТА СИ ЯЛ ПЕТ ПЪТИ!
цитирай
2. tonsun - ли имаш, че си го набавяш със снимки ...
15.09 15:45
desperada написа:
ли имаш, че си го набавяш със снимки на храна?


А ти какви излишъци имаш та си такъв/а киселяк/ица?!?
цитирай
3. tonsun - ТА СИ ЯЛ ПЕТ ПЪТИ! Бая се помо...
15.09 15:46
elenkokoschkov написа:
ТА СИ ЯЛ ПЕТ ПЪТИ!


Бая се помотах!;):))))
цитирай
4. wonder - Според мен Зола. . . само той може да ...
15.09 18:11
Според мен Зола... само той може да върже патица и сланина и да описва така гурмански сякаш са яли "Уелингтън". ;)))
Иначе виждам гръцка, българска и италианска кухня, като в Италия ям само бранзиньо и тирамису, т.е. не ям мокро тесто и не намирам кухнята за вкусна. Виж френската кухня е радост за небцето откъдето и да я вкусиш. ;))))))))))
цитирай
5. tonsun - https://pochivka.bg/semeen-hotel-uzunski-o5600
15.09 18:57
desperada написа:
tonsun написа:
desperada написа:
ли имаш, че си го набавяш със снимки на храна?

А ти какви излишъци имаш та си такъв/а киселяк/ица?!?


тук явно когато се пита си киселяк/ица :D
btw. ти кой tonsun си от всичките, който минаха през този профил? не се напрягай, пести се.

снимките от смолян, много ми напомнят на едни от сърница, тухличките са подредени еднакво ;)


Споко бре! Питай ...
Не ми пречиш;)
Само да споделя, че ТонСън е особа единствена и неповторима, в което всеки с наблюдетелност и интелигентност около средното ниво може да се убеди, наблюдавайки постваното. Стилът ми на писане и изказа ми никой не мож' ги сбъркА.
Така че, не слушай "изплесоците" на някои блогърки - Профилът е единствено и само мой и е наличен в Блог.бг от Април месец, 2019г. Валеска и Тикоев, с които се знаем от друг сайт, ме убедиха да се регистрирам и благодарение на тях се появи профила ми. Всички други тълкувания са свободни съчинения. Но всеки може да си вярва в каквото си ще:)

В линка по-горе снимки от х-л "Узунски". Моите са правени в сумрак и акцентират върху мръвката;) Градежът и подредбата на тухличките просто не са влезнАли в полезрението ми :))))
цитирай
6. tonsun - Според мен Зола. . . само той може да ...
15.09 19:03
wonder написа:
Според мен Зола... само той може да върже патица и сланина и да описва така гурмански сякаш са яли "Уелингтън". ;)))
Иначе виждам гръцка, българска и италианска кухня, като в Италия ям само бранзиньо и тирамису, т.е. не ям мокро тесто и не намирам кухнята за вкусна. Виж френската кухня е радост за небцето откъдето и да я вкусиш. ;))))))))))



Поздрави, wonder! Позна! (bow)
Романът е "Вертеп" на Емил Зола.
Аз харесвам средиземноморската кухня. Надявам се да скоро да опитам и френската на "терен" :)))))
Хубава вечер! (hi)
цитирай
7. tonsun - ли имаш, че си го набавяш със снимки ...
15.09 22:21
desperada написа:
tonsun написа:
desperada написа:
tonsun написа:
desperada написа:
ли имаш, че си го набавяш със снимки на храна?

А ти какви излишъци имаш та си такъв/а киселяк/ица?!?


тук явно когато се пита си киселяк/ица :D
btw. ти кой tonsun си от всичките, който минаха през този профил? не се напрягай, пести се.

снимките от смолян, много ми напомнят на едни от сърница, тухличките са подредени еднакво ;)


Споко бре! Питай ...
Не ми пречиш;)
Само да споделя, че ТонСън е особа единствена и неповторима, в което всеки с наблюдетелност и интелигентност около средното ниво може да се убеди, наблюдавайки постваното. Стилът ми на писане и изказа ми никой не мож' ги сбъркА.
Така че, не слушай "изплесоците" на някои блогърки - Профилът е единствено и само мой и е наличен в Блог.бг от Април месец, 2019г. Валеска и Тикоев, с които се знаем от друг сайт, ме убедиха да се регистрирам и благодарение на тях се появи профила ми. Всички други тълкувания са свободни съчинения. Но всеки може да си вярва в каквото си ще:)

В линка по-горе снимки от х-л "Узунски". Моите са правени в сумрак и акцентират върху мръвката;) Градежът и подредбата на тухличките просто не са влезнАли в полезрението ми :))))


преценявам по друго, не по дълги изречения, от които половината е "неповторимост". ;)



:)))))))))
ПледОария!;)

И... Преценката ти е грешна.:)

цитирай
8. tonsun - "По мое мнение не може да тв...
15.09 22:46
desperada написа:
"По мое мнение не може да твърдите, че сте видели нещо, преди да сте го фотографирали."
Зола и градежът имат неуспорима връзка, също като агнешкото и чевермето. :D



Най-хубаво чеверме става със шиле - около 30-40 кг живо тегло..;) Вижда се от самото фото.
Колкото до виждането... Можеш да фотографираш нещо; да го гледаш от упор и пак да се окаже, че пропускаш същественото.
цитирай
9. mt46 - Поздрав!
16.09 22:27
Много вкусотии! Не преяде ли?... :)
цитирай
10. tonsun - Много вкусотии! Не преяде ли?. . . ...
17.09 10:00
mt46 написа:
Много вкусотии! Не преяде ли?... :)


:)))))))))))))
Мани - мани.... Направих опит за самоочистване.:))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 166122
Постинги: 350
Коментари: 3416
Гласове: 6192
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930