Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09 12:52 - Напитката на търговията! Напитката на ужасните хора! Нектарът на свободата! Златото на деня! Или... просто най-добрият начин да го започнете ;)
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 316 Коментари: 7 Гласове:
18

Последна промяна: 11.09 14:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Най-добрият начин за събуждане? Естествено...

image
                                             
                                                        Ароматът на горещо кафе!!!


Еспресо, разтворимо, на джезве, черно или със захар, чисто или с мляко или сметана – всеки от нас си има любим вариант на ободряващата напитка. 

image

Пият го в десетки различни страни, сутрин и вечер, на обяд и на закуска...


Според легендата хората са научили за свойствата на кафето благодарение на козите. Един пастир забелязал, че козите му, дъвчейки листата и плодовете на кафето, били много активни през нощта. Той съобщава за невероятните свойства на растението на игумена на близкия манастир, който оценява ободряващия ефект на напитката.  Започнал да дава питието на монасите, за да не заспят по време на нощните молитви С течение на времето свещениците се научили да пекат кафе на зърна и да ги смилат.

image

Името на кафето идва от името на един от регионите на Етиопия - Кафа. Именно там някога са били открити дърветата, известни днес като кафени дървета.

Кафето е открито около 850 г. сл. Хр., Но чак след векове кафето става наистина популярно.

image

Арабите, които поемат любовта към кафето от етиопците и се пристрастяват към тонизиращите плодове, смесват натрошената каша от кафе на зърна с животински мазнини и мляко. Получената маса се оформя на малки топки и я вземат със себе си на път, за да се поддържа жизнени и силни

Познатата напитка, приготвена от печени зърна, смлени на прах, започва да се приготвя едва през 13 век. В същото време към кафето се добавят канела, ванилия и мляко.

image

В края на 15 век в Истанбул е открит първият в света магазин, специализиран в продажбата на кафе, а век по -късно - първото кафене.

През 17 век англичанките подават жалба срещу кафето, тъй като съпрузите им прекарват твърде много време в кафенета, които по това време стават аналогични на мъжките клубове.

Първото кафене в Европа е открито от арменски търговец. Това се случи във Виена в края на 17 век 

image

В Русия кафето отдавна се смята повече за лекарство, отколкото вкусна напитка- с негова помощ са лекувани от мигрена и редица други заболявания. Кафето се превръща в ежедневна напитка единствено благодарение на усилията на Петър Велики, който принудил обкръжението си  да  го пие.

Разтворимото кафе е изобретено от новозеландец в края на 19 век.

Кафето без кофеин се появи случайно - съд с кафе на зърна почти потънал по време на буря, а трюмът му се напълнил с вода. Собственикът на товара  в отчаяниетто си решил да занесе зърното на специалист и да се увери, че то не е подходящо за продажба. За негова изненада, зърната били в перфектна форма, само че загубили по -голямата част от кофеина по време на престоя си във водата.

Родът на кафето се състои от около 90 вида растения.
Списъкът на сортовете кафе наистина не е малък, но тези, които се открояват особено са:
- Арабика;
- Робуста;
- Либерика.

image

Изборът зависи от личния вкус на всеки. Но има и по -редки сортове: Kopi Luwak, Черна слонова кост...
Най -скъпото кафе на планетата, Kopi Luwak,

image

преминава през изключително своеобразна обработка - кафените зърна преминават през стомашно -чревния тракт на Мусанг, а след това се събират, за да се направи кафе.

image

Има и сорт "Черна слонова кост", който се получава чрез преминаване на зърна през тялото на слонове.


Най -разпространеният вид кафе е арабика (69% от световното производство), следвана от робуста (29%), а останалите сортове представляват само 2% от световното производство на кафе.

Височината на кафеното дърво достига девет метра,

image

но за удобство при брането на плодове те се отглеждат специално, така че дървото да расте до 3 метра.

image

Известно е, че от 0,4 хектара плантация на кафе се получават около пет тона зърна, което е еквивалентно на тон смляно кафе. Едно дърво при благоприятни метеорологични условия може да даде 6 кг плодове. Традиционната торба от коноп съдържа до 70 кг или около 600 хиляди средни зърна. За да придадат на напитката изключителен вкус, зърната от скъпи сортове се съхраняват зелени повече от една година. Според ценителите това подобрява качеството на напитката.
Кафе на зърна са зърната, които се съдържат в червеното зрънце.

image

image

Тези плодове имат приятен меден вкус, наподобяващ праскова или диня.

Събирането на зърна все още се извършва ръчно. Опитен берач събира до седем кошници зърна всеки ден.
image

Теглото на една кошница е 100 кг. Плащането на събраната кошница е 2-10 долара. След обработката на зърната, цената им вече ще се повиши до $ 110.

Кафеното дърво расте и дава плодове в продължение на около 60-70 години, докато от едно дърво годишно могат да се събират до хиляда и половина плодове.

Основният производител на кафе в света е Бразилия. Интересно е, че работниците от бразилските плантации събират не само узрели плодове, но и всички плодове без изключение. Понякога те използват пневматично устройство, което разклаща клоните на кафените дървета, така че плодовете да паднат на земята

Има 4 степени на печене на кафе: най -светлият от тях се нарича скандинавски, най -тъмният е италиански.

image

Кофеинът може безопасно да се приема в количество от 400 mg на ден.
Средната чаша съдържа приблизително 150 mg от това вещество. Тялото на всеки човек реагира различно на кофеина, като средната му доза е индивидуална. Зависи от физиологичните характеристики, както и от начина на консумация.

image

Известният композитор Бетовен е бил много внимателен към процеса на пиене на тази напитка.: Използвал е точно 60 зърна за варене всеки път.

Кофеинът помага за намаляване на апетита, ускорява метаболизма и скоростта на консумация на калории в организма. Ако редовно пиете кафе, спортувайте физически упражненияи спазвайте нискокалорична диета, фигурата ви ще влезе във форма. Излишната телесна мазнина ще се изгаря с 20% по -бързо.

image

Кофеинът подобрява настроението. Пиенето на кафе, подобно на шоколада, може да увеличи кръвните нива на серотонин и допамин, хормони на щастието и удоволствието.

Едно от основните качества на кафето е магическият му аромат. Оказва се, че вдишването на прясно приготвено кафе е не само приятно, но и полезно: в неговата двойка са открити толкова много антиоксиданти, че те успешно ще заменят консумацията на три портокала. Това установиха учени от Калифорнийския университет.


Как се пие кафето по света?

Eспресо в Италия
image

В Италия кафето е еспресо по подразбиране, не е нужно да уточнявате, ако сте решили да поискате точно такова. Там го пият късо и на бара, на крак – така се усвоявало по-добре. Съвсем в реда на нещата ще е, ако още с влизането си поръчате, дори барманът да е зает. Плаща се накрая.

На три глътки в Йемен
image

Доброто турско кафе трябва да е ситно смляно. Вари се в джезве, което се вдига 7 пъти от огъня, преди течността да е кипнала. В Йемен го пият на три глътки: „Първата – горчива като живота, втората – сладка като любовта, а третата – загадъчна като смъртта“.

Кафезиньо в Бразилия
image
В Бразилия кафето се сервира с шоколад и горещо мляко. Това е рецептата за “кафезиньо”, както го наричат там. В Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното дърво.

С капачка уиски в Ирландия
image

Известното по цял свят ирландско кафе се приготвя във високи стъклени чаши със столче. Те трябва да са предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 лъжички кафява захар, после се налива капачка уиски и се разбърква, докато захарта се разтвори. Налива се и кафето, като чашата не се пълни до горе, за да остане място за разбитата сметана.

Cafй au lait във Франция
image

Типичната сутрешна напитка във Франция е Cafй au lait. Приготвя се от равни количества силно кафе и мляко с пяна, които се смесват в кана. Традицията повелява млякото и кафето да се сипват едновременно в каната, за да се смесят перфектно.

В Мексико е сложна процедура
image

В Мексико приготвянето на кафе е доста сложна процедура. Първо се кипва вода с кафява захар, шоколад, счукан карамфил и пръчка канела. Вари се 15 минути, след което в нея се добавя смляното кафе. Сместа се сваля от огъня и се оставя “да отлежи“ за 5 минути. После се подправя с ванилия, прецежда се и се сервира.

С ментов ликьор в Бавария
image

Ментов ликьор обичат да добавят към кафето в Бавария. Няколко капки от него се смесват със силно черно кафе, което по желание може и леко да се подслади, заедно с малко сметана. Напитката се поднася в стъклена чаша, украсена богато с бита сметана.

На Карибите добавят ванилия и канела
image

На Карибите към кафето добавят ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.



Кафето е втората най -търгувана стока  и е една от най -популярните напитки в света

image

На края, няколко авторски снимки от едно кафене в Златоград, където сервират така популярното "въртяно" кафе.
Атракцията наистина си заслужава.
Кафето също.


image
 
                                         image
 
image
 image
 image



Готин уикенд с аромат на кафе.. И още нещо!image












Гласувай:
18
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
11.09 21:01
Един спомен, като студент първокурсник
Първият семестър се готвих в къщи за изпитите Първият ден, рано сутринта ,майка ми се яви с кана кафе, да съм свеж!
Изпих го! Такава дрямка ме налегна, че изкарах деня в полусън Дори и задължителвия час на близкия стадион пропуснах?
на втория ден историята се повтори-точ в точ!
На третия ден казах на майка ми ,че не искам повече кафе, ще ме скъсат на изпита!
цитирай
2. leonleonovpom2 - И още една история!
11.09 21:11
Баща ми, незнайно откъде донесе пакет от един килограм етиопско кафе Сурово Приличаше на зърна бял боб!
да то изпием с колеги Но трябва да се изпече и смели!
Шефът ми беше кафеджия Имах пещ в лабораторията Наслуки нагласих температурата Изпекох част от него, малка ,да не го разваля Разнесе се страшен аромат Цъфна и шефът? Какво е това чудо? Предложих му Разбра каква е работата Каза да изчакам един ден, да не бързам !
Издирил в справочници ,при каква температура се пече етиопското кафе ? Изпече го в кабинета си! Целият коридор беше ароматизиран Сегашното кафе не се усеща! Хората вървяха като пияни и се питаха, какво е това?
Е, хубаво, но свърши!

Хубава вечер, Тони!
цитирай
3. tonsun - Баща ми, незнайно откъде донесе ...
11.09 22:18
leonleonovpom2 написа:
Баща ми, незнайно откъде донесе пакет от един килограм етиопско кафе Сурово Приличаше на зърна бял боб!
да то изпием с колеги Но трябва да се изпече и смели!
Шефът ми беше кафеджия Имах пещ в лабораторията Наслуки нагласих температурата Изпекох част от него, малка ,да не го разваля Разнесе се страшен аромат Цъфна и шефът? Какво е това чудо? Предложих му Разбра каква е работата Каза да изчакам един ден, да не бързам !
Издирил в справочници ,при каква температура се пече етиопското кафе ? Изпече го в кабинета си! Целият коридор беше ароматизиран Сегашното кафе не се усеща! Хората вървяха като пияни и се питаха, какво е това?
Е, хубаво, но свърши!

Хубава вечер, Тони!


Здрасти, Леон! (hi)
Баба ми купуваше сурово кафе и го печеше на котлона. Цялата къща се изпълваше с неописуем аромат (mm) После го мелеше на ръка. Правеше кафето в джезве и в чашата винаги имаше два пръста каймак..
Пия много кафе, но рядко уцелвам вкуса и аромата от спомените ми.. :(
Поздрави! :)

цитирай
4. catforlife - Аз пия до две кафета на ден иначе не ...
12.09 18:09
Аз пия до две кафета на ден, иначе не мога вечер да заспя. Както винаги правиш страхотни постинги - за слоновете не знаехи ми беше много интересно!
Поздрави!
цитирай
5. tonsun - Аз пия до две кафета на ден, иначе не ...
12.09 19:30
catforlife написа:
Аз пия до две кафета на ден, иначе не мога вечер да заспя. Както винаги правиш страхотни постинги - за слоновете не знаехи ми беше много интересно!
Поздрави!


Здрасти, Кат! (hi)
Аз пия около литър кафе на ден. По-рано го варях в джезве, щот' съм върл фен на турското каф, но сега карам по мързеливия начин - през френска преса...
Най-готиното, ароматно и вкусно кафе пих в Турция, но и в Италия кафето ми допадна..
Поздрави! :)

цитирай
6. zax - Признавам ...
13.09 20:44
Въобще не си губих времето да чета за арабика и робуста. Поста е наситен с информация но не която търся.
...
След великата псевдодемокрация, ни рекламираха Нова Бразилия. Супер кафе. Пиеш и се кефиш, докато не прегориш слънчогледа в тавата. Тогава за първи път разпознаваш вкуса. Втория път бе, когато се сдобих с ... Язва.
Сетне опознах що е Арабика. Меко но и коварно кафе.
Робустата и пиеш горчиляка и по него определяш дали ще те отцепи, а арабиката е мека и неусетно те гилотинира. И ако целиш да се самосюрпризираш с вкус подобен на робустата ... Пиши се бЕгал.

Пиша коментара защото издирвам най-киселото кафе /арабика/ което някой знае къде се продава.

Историята не е сложна. По Жан-Валжаново време бяхме получили спомоществователи колети от едни гедерейци, в които имаше и 4-ри пакета кафе, чиста арабика. Кисело, с дъх на кора от старо дърво.

Никой освен един, не се научи да го пие.
Та, ако някой познава такова кафе, да ми пише на ЛК.
Поне марката. Или покани за дегустация. ;)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 166122
Постинги: 350
Коментари: 3416
Гласове: 6192
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930