Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01 23:48 - Честит празник съименници и съименнички!
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 494 Коментари: 28 Гласове:
18

Последна промяна: 17.01 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Честит Антонов ден!

На  Адашите пожелавам крепко здраве, вечна младост на духа и богатство от мечти!

На техните близки и следовниците им /близки, роднини и приятели!!!/ ... споделени приятни емоции и св. Антоний да покровителствува всинца ни!


Свети Антоний е египетски християнски монах-аскет. Смята се за основател на християнското монашество. Той е и първият от т.нар. Пустинни отци.

Легендата гласи
Св. Антоний Велики прекарал дълги години в тежки изпитания и борба с бесовете сред пустинята. Той се молел на Бога, но Бог като че ли не му отговарял. Това продължило много дълго време. Един ден през пещерата, в която пребивавал минали ужасяващи зверове и му нанесли смъртоносни рани. Най-накрая св. Антоний почувствал присъствието на Спасителя и извикал: „Къде беше благий, Иисусе? Къде беше досега?“ И чул глас: „Тук бях, но чаках да видя твоето мъжество. А сега понеже храбро се бори, всякога ще ти помагам.“, след което Иисус изцерил раните му, и обещал, че ще го направи известен по целия свят, като му дал способността да лекува.

В Европа има само две църкви, които носят името на светеца.

Базиликата Сан Антонио в Падуа и ... Църквата на чудесата в...

image

image

image

image

image

image

image

... Предполагам, че познахте в снимките най-малкият български град...Мелник!
image

Известният мелнишки храм „Свети Антоний Велики“ е мистична обител и изследователи твърдят, че е единствена по рода си в България. Колкото и да е странно, само две църкви в Европа са наречени на св.Антоний.
image

Построена е през XVIII в., през 1765 г.
image

Според поверието, патронът на църквата свети Антоний е изцелител на душевноболни, които след преспиване в нея в нощта срещу храмовия празник оздравяват, а при по-тежките случаи остават и до 40 дни. Свидетелство за това е запазеният ствол с желязна верига за връзване на буйстващите. Мозъчни тумори се стопяват, глухонеми деца прочуват, психически разстройства и депресии намират тук своя лек.
image

Бесове, болести и страхове – това церят оковите във вълшебния храм. Ко­гото и да попитате от местните, ще ви разкаже, че ако преспиш само една нощ в църквата, се събуждаш нов човек. Може да се напише цяла история за това как вярващи богомолци излекували душите и телата си в кожното градче, което иначе се слави с лозята и червено­то си вино. За това говорят и многото подаръци за храма, които всеки оставя. Църквата е претрупана с икони, чер­ги, губери, одеяла. Художници дори са рисували картини и са оставяли тук своето изкуство. Служителите в обителта наричат всички тези хора пациенти. Защото са убедени, че всеки идва тук, за да бъде излекуван, а храмът е като болница, която дава помощ без клинични пътеки и лекар­ски хонорари.
image

Тук идват много хора, които са загу­били напълно доверието си в официалната медицина – просто тя не е могла да им помогне. Не всеки обаче има достъп до чудото на храма. През повечето време той стои заключен с тежък катинар. Клисарят отваря на всеки, който го по­моли. Църквата „Свети Антоний“ е една от забележителностите на Мелник. Разположена е на 10 минути на североизток от центъра на пясъчния град. Обявена е за паметник на култу­рата с национално значение, като част от културно-исторически резерват „Мелник“.
image

image

Цялата църква е изписана в цветя. Изключително це­нен, истинско про­изведение на изку­ството е иконостасът. А най-ценни са иконите на „Матер Божия“ и „Св. Богородица честнейшую херувим“ от XVIII век. Стенописите в църквата също са невероятни.
imageimage

image

Иконостасът..
image

Смята се, че иконостасът в църква­та е много специален. Преди почти 40 години, когато уж започва рестав­рацията на храма, изнасят оригиналните икони, за да не се съсипят. Оттогава те изчезват безследно. Свещенослужителите слагат нови, да не зеят дупки, но църквата сякаш не ги приема. Целият иконостас мистериозно избледнява. Само образът на св.Антоний е ярък и непокътнат. И това е едно от чудесата.
imageimage

image

И образът на св Антоний Великий...ярък и строг..
image

Най-странното е, че св. Антоний не приема всеки. Опитали се да се приближат до иконата, но недостойни за божията милост буквално са от­блъснати назад. И са принудени да се откажат, защото знаят, че са много грешни.
image

image

Най-вярващите са убедени, че тук се завихрят невероятни енергии. В центъра на храма е поставен уни­калният печат на Цариградската патриаршия. Твърди се, че двуглавият орел пръска силна енергия, а най-зареден е в сряда. Богомолците се кълнат, че като застанат вър­ху него, краката им изтръпват, а енергията сякаш потича през тях.
Кой знае къде се крие лечебната сила на храма? Много са опитите да бъде разкрита тайната. Но няма значение дали е в двуглавия орел, или в железните пранги, или във вълшеб­ния иконостас, или Окото на Хор. Важното е, че нещо от тях или всич­ко заедно цери хората.
Наистина случаите на изцеление са невероятни. Болни с тумори в мозъка, които буквално пищят от болки в главата, с психически отклонения, депресии, дори с разсейки от рак в окото. Страхове и бесове бягат надалеч. Глухонямо момче вече чува. Има свещен принцип, който всеки трябва да знае, когато се пристъпва в обителта. Никой не трябва да забравя най-важния библейски урок – доброто винаги побеждава! А когато човек не прави зло на другия, от това по-голямо добро няма.
image

Инфото, както винаги е гугълска компилация.

А снимките... естествено... АВТОРСКА компилация от две мои посещения в Мелник и храма. Може би ви е странно, но аз мога да посещавам многократно някое специално за мен място и всееки път да откривам нови, и нови, и нови..  причини за да се върна още веднъж на това място.
Ако имате път.. А и дори да нямате.. Непременно посетете това свято кътче от България. Има невероятна енергия и съвсем убедено ви казвам, че ще я усетите.

И така... 
Честит празник на всички празнуващи ... именници и техните близки, приятелеи, компании  и пр...
Нека св. Антоний закриля душите и телата ви и не допуска в тях бесове и болести.

И понеже празникът е мой, музиката я поръчвам аз;)
Надявам се да й се изкефите поне толкова, колкото и аз! (hi)Гласувай:
18
01. misteriavechna - Със закъснение ти пожелавам здраве и да е честито името ти!
18.01 08:27
Да преборваш бесовете с лекота! Днес е Атанасов ден, можеш да продължиш да празнуваш с чиста съвест, затова-наздраве! :)))
цитирай
2. valeska - ...
18.01 08:48
Честит имен ден на патерица! Извинявай, че закъсняхме за партито.. Пожелавам от сърце много здраве, щастие и късмет навсякъде и във всичко! Бъди жив и здрав още дълги, дългиии години!:)
цитирай
3. hloris - О,какво съзирам тук...един съименник може би?! :)))
18.01 09:59
ЧИД,макар и със закъснение,
но и аз бях такава,затова прости!
С много здраве,още щастие,
ти през живота да вървиш!
И пътешествия още,
при това безчет,
тук пред нас да пресътвориш!

пп.Благодаря за хубавото описание на така прекрасните храмове,носещи това име,чудя се откъде да започна...от този в Падуа,или от този в Мелник!
Още съм сънена,но благодаря за музикалните поздрави,тъкмо за разсънване!
цитирай
4. tonsun - Да преборваш бесовете с лекота! ...
18.01 11:32
misteriavechna написа:
Да преборваш бесовете с лекота! Днес е Атанасов ден, можеш да продължиш да празнуваш с чиста съвест, затова-наздраве! :)))misteriavechna, Благодаря! :)
Мноооого бесове се навъдиха;) Собствени, чужди, родно производство, вносни...
Пфууууу! Голяма борба пада, ама лесно се не давам:))))
Колкото за продължаващите празници... От началото на Декември сме ги подхванали и вече ни дроб, ни джигер здрав остана... Ама и тук няма да се дам без бой!;):)))))
Честит празник и на днешните именниците и ...Наздраве!
цитирай
5. tonsun - Честит имен ден на патерица! Изв...
18.01 11:34
valeska написа:
Честит имен ден на патерица! Извинявай, че закъсняхме за партито.. Пожелавам от сърце много здраве, щастие и късмет навсякъде и във всичко! Бъди жив и здрав още дълги, дългиии години!:)


Благодаря от сърце, Вал! Нали знаеш, че всеки празник се празнува най-малко три дни /Три дни пили, яли и се веселили;):))))/ Така, че ... Наздраве и за здраве!
цитирай
6. tonsun - ЧИД, макар и със закъснение, но и аз ...
18.01 11:44
hloris написа:
ЧИД,макар и със закъснение,
но и аз бях такава,затова прости!
С много здраве,още щастие,
ти през живота да вървиш!
И пътешествия още,
при това безчет,
тук пред нас да пресътвориш!

пп.Благодаря за хубавото описание на така прекрасните храмове,носещи това име,чудя се откъде да започна...от този в Падуа,или от този в Мелник!
Още съм сънена,но благодаря за музикалните поздрави,тъкмо за разсънване!


Благодаря, hloris, за готините пожелания и ти ги връщам в двоен размер по случай и твоя празник!(mm)
Колкото до двоумението ти, кой храм първо да посетиш... Където и да отидеш...няма да сгрешиш. Имаш ли интерес, любознателност, желание да научиш нещо ново.. винаги ще намериш нещо, което да те обогати и да разшири кръгозора ти.
цитирай
7. katan - Честит имен ден!
18.01 12:59
Вчера не видях постинга, затова на Атанасовден поздравям теб и сина ми с пожелание за много здраве и всички други обичайни пожелания!

За бесовете, какво да ти кажа?
Всеки си има и се бори с тях, както може.
Не им се давай:)!

Тази църква в Мелник е твоята.
Не ти си измисляш причини да я посетиш, а тя те вика при твоя покровител.
Аз също си имам такива.

Благодаря и за музикалните поздрави!
Ти плащаш:) - ти поръчаш, ние слушаме и ти благодарим!
Отново ти пожелавам здраве с чаша мелнишко вино.
Джигера го пази:). Една чашка от мен няма да ти навреди:).
Хубав празничен ден!
цитирай
8. tonsun - Вчера не видях постинга, затова на ...
18.01 13:15
katan написа:
Вчера не видях постинга, затова на Атанасовден поздравям теб и сина ми с пожелание за много здраве и всички други обичайни пожелания!

За бесовете, какво да ти кажа?
Всеки си има и се бори с тях, както може.
Не им се давай:)!

Тази църква в Мелник е твоята.
Не ти си измисляш причини да я посетиш, а тя те вика при твоя покровител.
Аз също си имам такива.

Благодаря и за музикалните поздрави!
Ти плащаш:) - ти поръчаш, ние слушаме и ти благодарим!
Отново ти пожелавам здраве с чаша мелнишко вино.
Джигера го пази:). Една чашка от мен няма да ти навреди:).
Хубав празничен ден!


Благодаря, katan (mm)
Да ти е жив и здрав именника,много да ви радва и на много успехи по своя житейски път да се радва!
Наздраве и весел празник! (hi)
цитирай
9. saankii - :-))))))))))..ау..това, ти ли си..наздраве!
18.01 13:57
жалкоо,ама приличаш на межд.кондуктор, пред пенсия..такъв..един загрижен,фрустриран.. бърболив...
а инак, прекален..кимвал, и богу, не е драг..
/ако си чел Книгата, и ти като..наша фльорица, обясни и го..
цитирай
10. born - честит празник, Тонсън ! Да си жив и ...
18.01 14:07
честит празник , Тонсън ! Да си жив и здрав много години и Свети Антоний да те пази и закриля !
цитирай
11. tonsun - жалкоо, ама приличаш на межд. ко...
18.01 14:08
saankii написа:
жалкоо,ама приличаш на межд.кондуктор, пред пенсия..такъв..един загрижен,фрустриран.. бърболив...
а инак, прекален..кимвал, и богу, не е драг..
/ако си чел Книгата, и ти като..наша фльорица, обясни и го..


Мини през Мелник, Юлия; влез в църквата; окачи се на веригите, които висят на една от колоните и прекарай една нощ в нея.
Може св Антоний да реши, че все още не си изгубена душа и да се опита да прогони бесовиците и демониците от разума и душата ти;)
Колкото до това, кой съм и какъв съм.. ще ти обадя само едно... В пълна хармония съм със себе си, живота си и света в цялост!
цитирай
12. tonsun - честит празник, Тонсън ! Да си жив и ...
18.01 14:12
born написа:
честит празник , Тонсън ! Да си жив и здрав много години и Свети Антоний да те пази и закриля !


От твоите уста в божиите уши, Борн!(bow)
Благодаря ти от сърце за пожеланията! (mm) (handshake)
цитирай
13. born - ПП. Ходатайство...
18.01 14:15
Моля те прости простотиите на тъпата Дюла- акъла /и липсата на мъжка ласка/ е причината за комплексите й... Горкичката ...
цитирай
14. leonleonovpom2 - Честит имен ден, Тони!
18.01 14:24
Да е живо и здраво името ти, Свети Антоний да те напътства в живота!

Честно казано, подозирах ,че си с това име, но не бях съвсем сигурен!?
Носиш името на най- големият приятел, който съм имал, Антоний, който прелетя през живота като метеор и остави ярка следав паметта ми Нямахме късмета да работим заедно, в един момент имаше такава възможност Той сам оценяше, че заедно можем за направим чудеса! Може би тогава и съдбата му щеше да е друга?

Желая ти здраве и творчески успехи, а пътеписите ти чета с истинско удоволствие!
цитирай
15. tonsun - Моля те прости простотиите на тъ...
18.01 14:26
born написа:
Моля те прости простотиите на тъпата Дюла- акъла /и липсата на мъжка ласка/ е причината за комплексите й... Горкичката ...


:))))))))))))... Борн, както вече написах като коментар в един твой пост, аз отдавна я претеглих, премерих и прецених като абсолютно негоден за вниманието ми блогов индивид!!! Така че... няма какво да й прощавам :) Господ да й прощава...това е негова работа. Моята е да контактувам с хора, позитивни, широко скроени и доказали умствения си капацитет! ;) (handshake)
цитирай
16. tonsun - Да е живо и здраво името ти, Свети ...
18.01 14:32
leonleonovpom2 написа:
Да е живо и здраво името ти, Свети Антоний да те напътства в живота!

Честно казано, подозирах ,че си с това име, но не бях съвсем сигурен!?
Носиш името на най- големият приятел, който съм имал, Антоний, който прелетя през живота като метеор и остави ярка следав паметта ми Нямахме късмета да работим заедно, в един момент имаше такава възможност Той сам оценяше, че заедно можем за направим чудеса! Може би тогава и съдбата му щеше да е друга?

Желая ти здраве и творчески успехи, а пътеписите ти чета с истинско удоволствие!


leonleonovpom2 (hi)
Благодаря от сърце за хубавите пожеланията, добрите думи и позитивизма, и най-вече за знанията и уменията, които споделяш с всички нас тук.(mm)
цитирай
17. peperutka - :-)))) тотии, да бе,прав си, като...онова- айряна..без млякото..
18.01 14:37

инак,най обичам,100г Путенски членове..,акъл
за Кама Сутра, и Айнщайн ,да ми сОбщавать ..
......весел хуйкенд, тотев..
цитирай
18. tonsun - инак, най обичам, 100г Путенски ...
18.01 14:56
peperutka написа:

инак,най обичам,100г Путенски членове..,акъл
за Кама Сутра, и Айнщайн ,да ми сОбщавать ..
......весел хуйкенд, тотев..


Абе, ако има кой да ти ги даде и 200г. членове би приела... И не само Путенски;) Ама като знаят, че ще ги потрошиш и нищо полезно няма да свършиш с тях... всеки си ги къта:))))))))
цитирай
19. saankii - тотиташункофф, това не са кренвирши, бе чичка../200г. членове ...
18.01 16:46
спиш ли, или си..пиян от блоково щастие @
това е 100год..опит на дядо борна, в Сибир...
цитирай
20. troia - Честит имен ден, Тонсън!
18.01 16:59
Да е живо и здраво името ти, Свети Антоний да те напътства в живота!
Весели и интересни пътешествия и с добра компания.:)
Извинявам се за закъснението.
цитирай
21. lexparsy - Да ти е честито името Тонсън !
18.01 17:12
Пак благодарим за прекрасния разказ и снимки.
Сигурен съм че и храмът, и иконата са те допуснали, но и споделили правилните размисли и пожелания, каквито имаш и от мен, и от поЧетателите на ведрия ти дух!
Лекс
цитирай
22. rainman - .
18.01 21:30
Честит имен ден!
цитирай
23. tonsun - Да е живо и здраво името ти, Свети ...
18.01 22:34
troia написа:
Да е живо и здраво името ти, Свети Антоний да те напътства в живота!
Весели и интересни пътешествия и с добра компания.:)
Извинявам се за закъснението.


Благодаря, troia, за прекрасните пожелания. (hi)
цитирай
24. mt46 - Поздрави!
18.01 22:35
Да си жив, здрав, прав!... :)
цитирай
25. tonsun - Пак благодарим за прекрасния ра...
18.01 22:38
lexparsy написа:
Пак благодарим за прекрасния разказ и снимки.
Сигурен съм че и храмът, и иконата са те допуснали, но и споделили правилните размисли и пожелания, каквито имаш и от мен, и от поЧетателите на ведрия ти дух!
Лекс


Лекс! (hi) Благодаря за пожеланията, добронамереността и приятелството!
Жив и здрав бъди! :)
цитирай
26. tonsun - Честит имен ден! Благодаря, ...
18.01 22:41
rainman написа:
Честит имен ден!


Благодаря, (handshake) rainman!
цитирай
27. tonsun - Да си жив, здрав, прав!. . . :) ...
18.01 22:42
mt46 написа:
Да си жив, здрав, прав!... :)


Благодаря, mt46(hi)
Жив и здрав и ти бъди!:)
цитирай
28. elenkokoschkov - НЕ ЗНАЕХ ЗА ТАЗИ ЦЪРКВА
27.01 08:34
НЯКОЛКО ПЪТИ СЪМ БИЛ В МЕЛНИК!
ТИ МИ ДАВАШ ИДЕЯ!
ЧЕСТИТ ТИ ИМЕН ДЕН НА ПАТЕРИЦИ !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 69012
Постинги: 197
Коментари: 1418
Гласове: 2242
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829