Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09 23:56 - Мишкова нива и Гробницата на Бастет - истории от Странджа планина
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 400 Коментари: 17 Гласове:
22

Последна промяна: 21.09 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 image

image
Най-древното тракийско светилище в Странджа - установено е,че светилището е от V - IIIв. преди Христа.
image

image

image

image

За него първи загатват още преди повече от 100 години, братята Шкорпил , а едва през 1981г. започва тук разкопки експедиция, начело с доц. д-р Петър Делев и проф. Александър Фол. Още в античността паметникът е бил разрушен и ограбен, така е намерен и в началото на разкопките.
image

image

image


На пръв поглед разхвърляните безразборно камъни са подредени в три кръга, които за древните са символ на вечността и къговрата на Живота.
На място са запазени част от подовата настилка, блокове от гробната камера и дромоса (коридор), както и части от двете крепиди (огради).
image
Най-външният кръг е бил с диаметър 25м и 1.80м височина;

image

image

image

средният около 1м висок, а най-вътрешният кръг е бил цели 4м.
image

Запазен е и жертвеник.
image

Траките са извършвали два вида жертвоприношения за своите божества - безкръвни /вода, мляко, вино/ и кръвни /животински жертви/
Различават се стените на древен коридор, който някога е бил покрит със свод. Отвъд този коридор е имало кръгла погребална камера,
image

image

в която само жреците имали право да влизат.
image
Има предположение, че в светилището-гробница са били погребвани Херои /важни тракийски личности/ Останките им били полагани за известно време в светилището,
image

а след това били премествани в гробището встрани от него.
На входа на светилището е имало плоча, която в момента се съхранява в музея на Малко Търново, с изобразени на нея две ръце разтворени длани, щит и стрела..
image

image

Възможните тълкувания са :

1. "Добре сте дошли, но ако идвате с мир! Ако искате да ни навредите, ще се защитаваме!"
2. "Заповядайте, но оръжията си оставете отвън!"
3. Възможно е това да са дланите на погребания херой, а щитът и стрелата да са символа на високата позиция, която е заемал.
4. Двете обърнати човешки длани са символ още и на слънчевият култ - това е поздравът към слънцето.

Разкопките продължават две години, а археолозите трябвало да действат много бързо – мястото е на 500 метра от границата с Турция, в т. нар. Първа гранична зона, която се охранява от военни. Районът е заключен зад т. нар. граничен кльон и напълно недостъпен. Въпреки бързината, с която е трябвало да се работи, в експедицията участва архитекта, специалистка по антична архитектура, която прави най-добрата публикация за тракийското светилище.
Според нея има три строителни периода, като два от тях са засвидетелствани и могат да бъдат видени и сега. Тя предполага че в центъра на свещения кръг, очертан като свещено пространство, е имало долмен, от който обаче няма видими следи.
image

Монументалният градеж не се среща никъде другаде освен в тази зона на Странджа планина – има още две такива подобни гробници, които обаче са в турската част на Странджа. Става дума за мраморни блокове, без никаква спойка, закрепени с железни и медни скоби и залети с олово.
image

image

Виждат се и сега на места в камерата.
Говорещо за това, че металургия в Странджа е имало 6000г. пр. ХристаВ близост до Светилището в Мишкова нива са открити крепост /на в. Голямо Градище има запазени останки/, рудници под върха, антична римска вила /останките й могат да се видя/, некропол..Всъщност, доста от нещата все още не са извадени на повърхността; не са разкрити от археолозите..както винаги поради липса на средства за подобни дела. И само разположението на обектите, в близост до границата с Турция, до сами кльона, го е предпазил от набезите на иманярите и техните грабителски действия.

Уникалният тракийски култов комплекс е застрашен от физическо унищожение.. Въздействието на природните фактори е пагубно. Мъхът "изяжда" каменните блокове

image

image

image

image

image

image
За да се стигне до светилището, е необходимо да си осигурите екскурзовод-водач от туристическо-информационния център в Малко Търново, и задължително високопроходим автомобил,за придвижването,
image

защото в противен случай се налага ходене през пресечен терен в продължение на часове.

Част от експонатите се намират около и в Историческия музей на Малко Търново
image

image

image

image


Ето и няколко снимки от местността в която се предполага, че се намира Гробницата на богинята Бастет в Странджа планина.

image

image


image

image

Нивото на водата в дупката, която се вижда никога не се променя, независимо какви порои се изливат или каква суша се заформя.. Нивото е неизменно едно и също.
image

в скалите все още стоят скобите и части от металните въжета с помощта на които са изкарвани взривените и изкопани  кубици земя
image

image

Гробница на Бастет
Посетителите на мястото носят фигури на котки, с които почитат култа към богинята Бастет
image

Датирана от времето на древните траки, гробницата на мистичната Бастет не е добре проучена и до днес, а резултатите от направената в началото на 80-те години на ХХ век експедиция са засекретени след смъртта на Людмила Живкова и остават тайна и до наши дни.Когато историята с иманяря от Странджа достига до ушите на Кръстю Мутафчиев и Людмила Живкова, е разпоредено той да бъде задържан и разпитан. Мутафчиев и Живкова се опитват сами да открият мястото на гробницата на Бастет с помощта на картата на иманяря, но без успех. Така решават да отидат при пророчицата Ванга. Тя ги посреща, като им казва, че знае кои са и за какво са дошли.

“Разказва им, че преди хилядолетия по вода в Странджа идват хора от Египет – високи и стройни, с тъмна кожа и черни, дълги коси, с маски на лицата. Има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя. На мястото има несметни богатства – злато, книги, оръжие – много!

Дошлите от Египет пренесли и саркофаг, в чиято вътрешност било изписано тайно знание за историята на човечеството две хилядолетия назад и две хилядолетия напред. Но писмеността в този саркофаг не можела да бъде разчетена.

Ванга предупреждава дошлите от София, че това, с което ще се захванат, не е по силите им. Покоят не бива да се нарушава, не бива “да се бърничка”, казва пророчицата, но въпреки това ги насочва да търсят в района на местността Градището край Малко Търново. “Там горе ще чакате слънцето и луната да ви покажат къде да търсите”, съветва ги пророчицата и им казва, че трябва да са срещу западната стена на скалата между 10 и 12 април.

От София са изпратени петима души, които да намерят гробницата. Експедицията напредва с нечувани темпове, макар и при голяма тайнственост. Работниците, участвали в разкопките, са извозвани от вътрешността на страната с автобуси със закрити прозорци, за да не знаят къде отиват.

В експедицията участват племенницата на баба Ванга Красимира Стоянова като посредник между търсачите на гробницата и пророчицата, както и професионален археолог, който по-късно ще стане директор на Националния исторически музей. По разкриването на гробницата на Бастет кипи денонощен къртовски труд и макар малцина да знаят какво всъщност се търси, само за шест месеца е изкопана голяма част от нея.
На 21 юли 1981 г. обаче, едва 38-годишна, Людмила Живкова умира. С преждевременната й смърт е сложен край на разкопките по гробницата на Бастет. Държавният глава Тодор Живков нарежда работата на археолозите да бъде прекратена и обектът да бъде запечатан. Твърди се, че всички, участвали в разкопките, са мъртви. “Едната теза е, че в дълбочина са достигнали до уран, който е радиоактивен. Друга версия е че животът им е бил отнет насилствено”

Гробницата е изградена като огледален образ на небесното съзвездие Цефей и когато то е над планината, точно тогава луната е в такива фази, че може да огрее мястото. Това пише Кръстю Мутафчиев, опирайки се на тайнствената карта, която той нарича “Ребуса”.

Мутафчиев вижда на картата проекция на гробницата на Бастет, както и кодирани изображения на тяло на жена с глава на котка – точно, както са изобразявали египетската богиня Бастет. Чрез “Ребуса” Мутафчиев прави извод, че в гробницата е погребано само тялото на богинята, а душата й е някъде сред съзвездието Цефей.

Мутафчиев описва още, че достигат до ниша, от която започват няколко разклонения и във всяко едно от тях има изсечен различен образ или символ – на куче, на орел, на четирите посоки на света и на саркофаг. При разкопките взимат проби от съоръжение в гробницата, което се зареждало на енергийно ниво с цел да разпръсква светлина и да показва посока. Това не може да бъде потвърдено или отречено, смята Григор Попов./нашият водач-екскурзовод /


В древността е имало етноси и народи, сред които и траките, които са били добре запознати с минното дело. Те успешно разкопавали земните недра и стигали под земята. Имали са начин да осветяват под земята без факли с цел да не се взривят инертните газове.

Дали самата експедиция попада на такъв вид съоръжение или на нещо друго, не може да бъде потвърдено. Участниците в разкопките предоставят всички намерени находки в София, за да бъдат изследвани, но какви са резултатите е тайна и до днес.

Поста е сглобен с материали от нета и  разказа на
Екскурзовода ни  Георги Попов
image.
Всички снимките, с изключение на първите три, са авторски.

Гласувай:
22
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. valdor1355 - Само онази част с Ванга малко ме с...
21.09 00:23
Само онази част с Ванга малко ме смути. :))
Поздрави за ценния постинг. Ще купя статуетка на Котка и ще я отнеса там някой ден- щом е за Бастет. :)
цитирай
2. tonsun - Странджа е пълна със загадъчни и...
21.09 00:44
Странджа е пълна със загадъчни истории и тази е една от тях. Непременно отиди, но преди това се обади в туристическо-информационният център на Малко Търново и си осигури водач и час за обиколката. Специално този екскурзовод беше невероятно ерудиран и ни разказа и показа много неща, преплитайки легенди, митове и история...
Ето в този линк има още какво да се прочете

https://wwwality-bg/statii/zagadki/takiiskobalgarski/233-2011-01-31-02-37-53
цитирай
3. lexparsy - Много ме впечатли постинга ти То...
21.09 11:01
Много ме впечатли постинга ти Тонсън... и мнооого размисли спомнени си върнах, за да ги продължа уж безпомощно!
Кратко ще ти разкажа, че съм прочел четирите книги за гробницата на Бастет на Кръстьо Мутафчиев с голям интерес. По това време четях и книгите на българина Никола Николов, които са не малко и касаят „Световната конспирация“ и укритите демагогии срещу хората...
Но най-важното е че Съдбата ми помогна да издиря и да организирам среща на тези двама българи в ситуация, в която Николов беше в България (живееше в Америка), а Мутафчиев току що беше излязъл от затвора осъден за „злоупотреба с държавни средства“, предоставени му от мъртвата вече Людмила ...
Оказа се разбира се че се познават... А аз и една приятелка искахме да питаме, а те говорейки си, и неглиже отговаряйки на въпросите ми казаха толкова неща, само с намеци, че... никакви думи нямам да споделя... само асоциации...
Само за намеци ще споделя...
Мутафчиев след като говори за гробницата и възмутен че са взривявали от неправилната страна, защото ... звездите показвали...и с „повече племена и народности от думосъчетанията...“ (моя импровизация), вика иронично – Абе дай ми една енциклопедия бе.. всичко са ми взели!!!
И... ами как да дойда да пием кафе, като „куцам“, което означава че няма пари и за това...
А Николов разказа за най големите библиотеки по света, някои от които Съдбата го е поканила, и ми постави задача която не съм изпълнил, и че заминава на дело в Германия, където го съдели за написаното за Холокоста , „И ще ги разбие с доказателства...!“...
И той (беше отровен) а и Кръстьо не преживяха дълго...
А моята приятелка мълчеше накрая вика – Абееее тези хора са светци бе!

Гробницата на Бастет си чака времето Тонсън... и ще дойде!
А отиват и се допускат да „видят“ само определени хора, не само от граничните власти :-)))
Лекс

П. Сетих се че мога да изчисля датата на срещата, защото Николов имаше рожден ден и навършваше 69, а излъчваше здраве и енергия на тялото. (така че не е умрял скоро след това от старост!) А аз знаейки му подарих една картина с вековно дърво... много я хареса :-)
цитирай
4. tonsun - С интересни хора си се познавал, ...
21.09 13:37
С интересни хора си се познавал, Лекс, и това е истинска благословия.
Преди да реша да отида по тези места се порових из нета, какви туристически , исторически, археологически и пр. обекти могат да се посетят на юг от Бургас... Отивах на почивка и исках да съчетая почивката/приятното с нещо още по-приятно - докосването до историята ни. Оказа се, че обектите, които могат да се посетят са над 5-600... Ще спра до тук. Всеки да си прави заключенията сам.
Може би ще подхвърля само това...
Какво ли биха направили нашите южни комшии с толкова много история и археология???

ПП: Обект "Мишкова нива" все още не е разкрит напълно,/некрополите не са докосвани, само ни показаха мястото, къде са/, а вече го грози опасност от унищожение. Ако не се направи нещо за консервацията му и съхранението му след 70 до 100 години от него няма да остане и следа. Природата ще му види сметката.
цитирай
5. lexparsy - Благодарим за споделянето Тонсън
21.09 15:31
Дано някой от „политичащите“ и отговорни за културното ни наследство се замислят, но не се надявам скоро, докато ги търпим и гледаме разрухата на България.
А тези места не са даже туристическа дестинация, камо ли спонсорирана археологически...
Ще споделя още малко за Странджа и въобще цялата югоизточна България.
Живков ако помните (или Людмила?) имаше проект за заселване на тези райони, които като че мистериозно и Господ ги пази... а населението е 99% турско. Да не говорим че със съдействието на ДПС повечето земи са изкупени (чрез пирамидални фирми).
Миналата година бях и в източните Родопи ( с някои блогъри) и там сред светилищата живеят само турци, които живеят както преди стотици години сред природата, и
се грижат за нея, може би по-добре от нас...
А преди около 15 години бидейки в Смолян, реших да отида на южното море (с кола със семейството и багаж :-) но през Странджа...
Не разказвам, за да свидетелствам лудостта си, а само за фактология...
Достъп до Странджа имаше само през Марица Изток по един индустриален черен път, а след това. почти половин България се чудехме Къде сме..??? До Синеморец по странни пътища сред гори и чукари няма и магазинче за кафе даже... Колата ми не беше джип, но с голям клиренс, и 2000, и с предно, (и задкормилно устройство :-), и това ни спаси :-)
После отидох до „турската граница“, която се оказа малко КПП с бариера от 60-те, но по път, на който трудно се разминават две коли...
Не знам дали това е част от България брат, и за колко дълго!

А тука Ванга си няма нищо общо браточка, какво НИ Е ПРОВИДЯНО НАРОЧНО.... за това Очевадното ни...
Ама някои нямат достъп до Провиждащото...
Пророкувам :-))))
Лекс
цитирай
6. cinderellathespy - Котка...
21.09 18:45
Много интересно!
Надявам се някой ден да отида.
Имам вкъщи статуетка на котка, големичка.
Имам и голяма пирамида, като на двете и странични симетрични страни има нарисувани две котки. Знам, че по някой от зодиаците зодията ми е Котка. Та, вълнувам се от мистиката Бастет. Дано любознанието ни някой ден бъде възнаградено с отговори на загатките.
Много хубав пост.
Благодаря ти за информацията, tonsun!:)
Там, където работя също има тракийско светилище - Свещарска гробница на тракийски владетел от племе Гети и Демир Баба теке, то е на алияните, но е построено върху тракийско светилище.
Сигурно си ги посещавал. :)
Сърдечни поздрави,

Ели
цитирай
7. tonsun - Лекс, нали знаеш, че всяко проро...
21.09 21:20
Лекс, нали знаеш, че всяко пророкуване вече изменя изпророкуваното ;)
:))))))))
А за Провиждането... трябва доста вода да изтече, за да дойде..бистрата вода и да видим ясно ;)
А! И да не забравя.. България е! (bow)
Ние, Българите, сме като плевелите... колкото повече ни скубят, толкова по-яко се вкопаваме и оцеляваме;)
цитирай
8. tonsun - Eли :) Има много места, които трябва ...
21.09 21:33
Eли :) Има много места, които трябва да посетя. И тези двете също. Всъщност, ще бъдат много повече следващата година, защото отдавна планирам да посетя светилището на тракийската велика богиня-майка Кибела, известно като Българската Троя и находящо се на Големия остров Дуранкулак.:)
Благодаря за проявения интерес (mm)
цитирай
9. lexparsy - Това, което каза трябва да Бъде чуто...!!!
22.09 17:52
tonsun написа:
Лекс, нали знаеш, че всяко пророкуване вече изменя изпророкуваното ;)
:))))))))
А за Провиждането... трябва доста вода да изтече, за да дойде..бистрата вода и да видим ясно ;)
А! И да не забравя.. България е! (bow)
Ние, Българите, сме като плевелите... колкото повече ни скубят, толкова по-яко се вкопаваме и оцеляваме;)

Защото България не е социална държавност, което някой да управлява, нито да и анализира „историята“ пренаписана...
България е прозвище и Дух и Оренда незаличима...
И си прав... че един само Българин да оцелее, пак държава ще стори. непророкувана :-) !
цитирай
10. zax - Липсва само снимка от гугъл мапс, с ...
22.09 22:32
Липсва само снимка от гугъл мапс, с автомобилите скрити по пътя от ляво.
Преди няколко години и мен ми беше интересно, но разбрах че района е традиционно претърсван. А и чичко гугъл го показва - граничен или не, пущинака там не е пуст.
:)
цитирай
11. lexparsy - Коментарът ти е като голям гвоздей разцепил ковчега Закси :-)))
23.09 01:39
zax написа:
Липсва само снимка от гугъл мапс, с автомобилите скрити по пътя от ляво.
Преди няколко години и мен ми беше интересно, но разбрах че района е традиционно претърсван. А и чичко гугъл го показва - граничен или не, пущинака там не е пуст.
:)

Защо последните, които се интересуват от този български регион са Българите, правителството им, археолозите, че и туристите като Тонсън да ни подсетят???
цитирай
12. tonsun - Ще трябва да ви покажа няколко сн...
23.09 10:20
Ще трябва да ви покажа няколко снимки от разкопките на крепоста Урвич, находяща се в Панчаревския пролом на река Искър.И тогава ще видите, че близосттта на обекта до София не го прави по-облагодетелстван в сравнение с Мишкова нива или други археологически обекти разположени в различните краища на страната..
Според мен средства трябва да се отделят и за консервацията на обектите, но в същото време и за тяхната достъпност, както са направили комшиите с древното минойско селище в Акротири/Санторини..
цитирай
13. анонимен - Скоро не съм ходил на тази крепост. ...
23.09 10:40
Скоро не съм ходил на тази крепост. Сигурно са интересни разкопките.
Само да предупредя, че тази крепост, която се вижда от пътя е частна собственост. Бил съм вътре. Има си и параклисче. Интересно дали е построена върху руините, но не попитах собственика. А ако ти кажа името му ще паднеш :-)))
Лекс
цитирай
14. tonsun - Първият път ходих през 2013 и зав...
23.09 12:06
Първият път ходих през 2013 и заварихме проф. Овчаров, който ръководеше разкопките.
Вторият път ... през 2015. Разкопките бяха "консервирани" с найлони и обрасли с буреняци.
А "крепостта" за която говориш, всъщност е частна вила направена с камъни от обекта преди доста години и .... мисля че знам кой е Собственикa;)

цитирай
15. vesever - И аз обичам стари артефакти. Иска ми ...
24.09 16:21
И аз обичам стари артефакти. Иска ми се да се пренеса в древните времена и дс видя какво е било, и хората какви са били...
цитирай
16. tonsun - И аз обичам стари артефакти. Иска ми ...
01.10 08:43
vesever написа:
И аз обичам стари артефакти. Иска ми се да се пренеса в древните времена и дс видя какво е било, и хората какви са били...vesever (hi) Надявам се в бъдещето да бъде изобретена прословутата машина на времето и да можем да се възползваме от фантастичните й възможности за поглед във времената, които предизвикват интереса и любопитството ни ;) :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 45259
Постинги: 151
Коментари: 934
Гласове: 1154
Архив
Календар
«  Октомври, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031